1. Sesungguhnya Al-Quran itu ialah kitab agama yang paling lengkap
di dunia. Tidak ada kitab agama lain
yang dapat menandinginya. Semua perkara
yang baik dan tidak baik untuk manusia dijelaskan dalam Al-Quran. Hinggakan makanan apa yang baik juga
diterangkan. Di dalam Al-Quran terdapat beberapa jenis makanan yang baik untuk
manusia disebutkan. Misalnya buah
tin, zaitun, kurma, ikan, susu, dan
madu. Kajian saintifik telah membuktikkan bahawa makanan-makanan ini mempunyai
khasiat yang sangat baik untuk kesihatan manusia. Sebagai seorang Islam yang
beriman kepada Allah SWT, kita perlu
yakin bahawa setiap perkara yang disebut di dalam Al-Quran pasti ada
kebaikannya. Keyakinan kita tidak hanya kerana ia telah dibuktikan oleh
kajian-kajian saintifik. Jika tidak ada bukti saintifik pun kita wajib yakin
dan percaya bahawa apa yang difirmankan oleh Allah itu pasti benar dan ada
kebaikannya. Mungkin masa belum tiba lagi untuk ahli sains membuktikannya. Satu
hari ia akan terdedah jua.
2. Posting kali ini akan membicarakan tentang khasiat yang boleh
diperolehi dari ikan. Dalam Al-Quran
Allah berfirman tentang ikan dalam ayat-ayat berikut:
2.1. Dalam Surah An-Nahl[Lebah](16:14),
Allah berfirman yang berbunyi:
“Dan
Dialah yang menundukkan lautan (untuk mu), agar kamu dapat makan daging yang
segar (ikan) darinya, dan dari lautan itu kamu mengeluarkan perhiasan yang kamu
pakai. Kamu juga melihat kapal belayar padanya, dan agar kamu mencari rezeki
dari limpah kurniaNya, dan agar kamu bersyukur”.
2.2. Dalam Surah Al-Maidah[Hidangan](5:96)
pula Allah berfirman berbunyi:
“Dihalalkan
bagi kamu binatang buruan laut, dan makanan yang didapati dari laut, sebagai
bekalan bagi kamu (untuk dinikmati kelazatannya) dan juga bagi orang-orang yang
dalam pelayaran; tetapi diharamkan atas kamu memburu binatang buruan darat
selama kamu sedang berihram. Oleh itu, bertaqwalah kepada Allah, yang kepadaNya
kamu akan dihimpunkan.”
2.3. Dalam Surah Al-Kahfi [Gua](18:60)
Allah berfirman yang berbunyi:
"Dan
(ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Musa berkata kepada muridnya (Yusya' bin Nun): “Aku tidak
akan berhenti berjalan sehingga aku sampai di tempat pertemuan dua laut itu
atau aku berjalan terus bertahun-tahun lamanya”.
(18:61)
"Maka
apabila mereka berdua sampai ke tempat pertemuan dua laut itu, lupalah mereka
akan ikan mereka. Ikan itu telah melompat ke dalam laut dan berenang dengan bebasnya".
(18:62)
“Setelah
mereka jauh berjalan, berkatalah Nabi Musa kepada muridnya: “Ambilah
makanan kita. Kita telah mengalami penat dan letih dalam
perjalanan kita ini”.
(18:63)
Muridnya menjawab: “Tidakkah engkau ketahui bahawa sewaktu kita mencari tempat berehat di batu besar tadi?.
Sebenarnya aku lupa menceritakan tentang ikan itu yang hidup semula dan menggelepar, lalu terjun ke laut dengan aneh sekali."
RUPA IKAN YANG DICERITAKAN DALAM FIRMAN DI ATAS - IA MENGERING DAN APABILA TERKENA AIR IA AKAN HIDUP. |
3. Makanan yang bersumberkan ikan sangat baik dan mempunyai
khasiat untuk kesihatan manusia. Penyakit koronari jantung merupakan antara masalah utama kesihatan
masakini. Berdasarkan kajian saintifik,
ikan didapati sangat baik untuk pencegahan penyakit jantung. Kajian dalam bidang sains moden kini
telah menemui asid lemak Omega-3 di dalam daging (isi) ikan. Asid lemak ini
menjadi keperluan asas kepada manusia. Terdapat dua jenis asid lemak di dalam
minyak ikan yang penting untuk kesihatan manusia iaitu Eicosapentaenoic Acid (EPA)
dan Docosahexaenoic Acid (DHA). EPA dan DHA mengandungi Omega-3. Mengikut
kajian, ikan adalah merupakan sumber makanan yang paling kaya dengan EPA dan DHA.
4. Kebaikan Asid Lemak Dari Sumber Ikan
4.1. Sumber tenaga = Ia penting untuk
menghilangkan keletihan dan meningkatkan keupayaan mental dan fizikal. Perhatikan
firman Allah dalam Surah Al-Kahfi di atas.
Apabila keletihan setelah berjalan jauh, Nabi Musa meminta untuk makan ikan
bagi menghilangkan keletihan. Ini bererti Nabi Musa membawa ikan sebagai
bekalan sumber makanan. Ikan juga baik untuk otak. Ini kerana tisu otak terdiri
dari asid lemak DHA yang mengandungi Omega-3.
4.2.
Baik untuk jantung dan saluran darah = Omega-3 terbukti baik untuk jantung. Ia boleh
merendahkan tekanan darah, mengurangkan kolesterol dan triglyseride. Omega-3
juga boleh mencegah pembekuan darah yang boleh menyebabkan tersumbatnya saluran
darah dan seterusnya terjadi sakit jantung atau stroke. Omega-3 juga memainkan
peranan penting dalam pengeluaran molekul haemoglobin yang merupakan komponen
penting kepada sel darah merah.
4.3.
Baik untuk tumbesaran bayi = Omega-3 merupakan komponen penting kepada mata dan
otak. Oleh itu ia sangat penting kepada bayi di dalam kandungan dan bayi yang
baru lahir kerana perkembangan sel-sel saraf dan otak pesat berlaku semasa
tempoh ini. Justeru ibu yang mengandung dan baru melahirkan anak digalakkan
banyak memakan ikan.
4.4.
Baik untuk sakit sendi = Omega-3 juga boleh mencegah penyakit arthritis dan
mengurangkan kesakitan sendi yang sensitif.
4.5.
Baik untuk mencegah penyakit radang dan untuk menguatkan sistem pertahanan
badan.
4.6. Isi ikan dapat membantu dalam pembentukan
gigi dan gusi yang sihat, manfaat untuk warna kulit, membuat rambut sihat dan
memberikan sumbangan untuk memerangi jangkitan bakteria.
5. Banyak lagi kebaikan dari Omega-3 yang boleh di perolehi dari
sumber ikan. Maha Suci Allah yang telah mencipta ikan untuk menjadi sumber
makanan manusia. Yakinilah bahawa setiap apa yang disebutkan dalam Al-Quran
pasti benar belaka.
"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan
kamu, tetapi aku bukanlah orang yang paling baik di kalangan kamu. Oleh itu berilah pertolongan kepadaku. Kalau
aku bertindak betuk maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng dan tersilap
maka betulkan aku". Mutaiara Kata Saidina Abu Bakar Assiddiq
No comments:
Post a Comment